Arıcılık Hibe Desteği Nasıl Alınır? Başvuru Şartları

Arıcılık Hibe Desteği Nasıl Alınır? Devlet tarafından arıcılık hibe destekleri 2020 yılında da devam ediyor. Özellikle genç çiftçi arıcılık yapmayı düşünüyorsa, bu kişiler adına geliştirilen proje içerisinde arıcılık sektörü için 30 bin liraya kadar desteklerde bulunuluyor. 18 ve 41 yaşları arasındaki çiftçiler yararlanabiliyor. Yardımdan yararlanabilmek adına 3 yıl boyunca arıları satmamak ve alınacak kovanların belirlenen yönetmenliğe uygun olması gerekiyor. Genç çiftçiler bu kapsamda verilecek olan yardımlarda en az 40 arılı kovanı satın alması yeterli olacaktır. Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği için emek veren çiftçiler için hibe desteği veriliyor.
50 Arılı Kovana Destek Verilmeyecek!
Tarım ve Orman Bakanlığı arıcılık hibe desteği ile ilgili yayınlamış olduğu gerekçede en az 50 adet arılı kovanları bulunan çiftçilere hibe desteği verilmeyeceği açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığına kayıtlı olarak 50 ve üstünde kovanları olanlar için hibeden yararlanma hakkı bulunmuyor. Uygulama ile sektör içerisinde hizmetlerine devam eden, ailesini geçindirmek ile uğraşan isimler yerine ilk kez bu işlemlere başlayacak, sermayesi bulunmamasına rağmen kırsal kesimde bal üretimi yapmak isteyen çiftçilere öncelik tanınacak.
Arı Yetiştiriciliği Malzemelerine Hibe Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 30 bin liralık arıcılık hibe desteği kovan alımı için verilmiyor. Arı ve arı ürünleri yetiştirme sırasında gerekli olan malzemelere ve alanlarda kullanmak adına sunuluyor. Desteğin kullanılacak olduğu alanlar;
- Arı yemi ve keki
- Ana arı malzemeleri
- Bal süzmek için gerekli malzemeler
- Kovanlar ve kovanların parçaları
- Körükler
- Arıcılık için gerekli olan ilaçlar
- Bal eritmek için kullanılan kazanlar
- Balları dinlendirmek için kullanılan tanklar
- Plastik diğer ürünler
- Arı yemlikleri
- Arıcılık sırasında kullanılacak elbise ve kıyafetler
- Arı yemleri
- Arı oğulları için kullanılabilecek.
Hibe desteği ile arıcılık işlerine sıfırdan girmeyi düşünen kişilerin hesabını çok iyi planlaması gerekir. Her ne kadar sadece kovan ve arıcılık elbisesi yetecek diye bir düşünce yer alsa bile olay pek de öyle değildir. Amaç bahçelere iki arı kovanı koymak ve organik bal yemekse bunda bir sıkıntı yok. Fakat işi daha çok profesyonel bir şekilde yapmak ve hasat zamanı geldiği zaman kavanoz kavanoz bal satılmak isteniyorsa bu kapsamda birçok giderin olacağı bilinmelidir. Arıcılık hibe kredileri ya da desteklerine başvurmak adına gerekli olan malzemelerin belirlenmesi gerekir.
50 Kovan Arıcılık Projesi Adına Gerekli Malzemeler
50 kovan arıcılık projesi için gerekli malzemeler listesi belirlenmeli ve ona göre hibe desteğine başvurmak gereklidir. Kaç arılı kovan alınacağına karar verilmeden önce gerekli olan malzeme listesini belirlemek gerekir. 2020 yılı içerisinde geri ödemesiz olarak verilen devlet desteği sayesinde kovan almak isteyen kişilerin dikkat etmesi önemli olan hususlar vardır. Bunlar; arıların çocuk, eş, anneden, babadan ve bu kişilerin sahip oldukları bir işletmelerden alınmamış olmasıdır. Bu noktada bakanlıktan arıcılık hibe desteği alınamaz. Proje için gerekli malzemeler;
- Kovan için gerekli aparatlar
- Petek yapıştırma makinesi
- Bal tenekesi
- Arıcı karavanı
- Sır alma bıçağı
- Bal refraktometresi
- Asit buharlaştırma aparatı
- Bal mikseri
- Şapka tipi uçan haşere tuzağı
- Arı otu tohumu
- Çerçeve delme aleti
- Ballı bitki ve yemler
- Bal sağım çadırı
- Kovan koruyucu siren
- Buharlaştırma malzemeleri
- Polen kurutma makinesi
- Bal taşıma sandığı
- Bal mumu eritme makinesi
- Elektronik kontrollü çit
- Karabuğday tohumu
- Varroa savaşçısı
- Bal kutu ve kavanozları
- Güneş enerji sistemi
- Kabarmış mum peteği
- Erkek arı gözü peteği
- Nano gümüş içerikli malzemeler
- Çekiçli el demiri
- Tekli oksalik asit buharlaştırma aparatı İşe girmeden önce bunlara sahip olmak gerekir.
Arıcılık Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Arıcılık hibe desteği almak için ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan adrese üye olmak ve bu adrese giriş yapmak gerekir. Gerekli kişisel bilgilerin doldurulmasının ardından sağ sekmede yer alan sektör kısmının arıcılık seçilmesi önemlidir. Devam butonuna da tıkladıktan sonra gider kalemleri ekrana yansıması ile kalemi ekle demek gerekir.
İşlemin ardından arıcılık hibesi için verilecek olan 30 bin TL tutarın gider hanesine eklenmesi tamamlanacaktır. İLERİ butonuna bastıktan sonra en son bölüm içerisinde işlemler için ne evrak gerekliyse ekranda yer alacaktır. Evrakları sistemden çıktı alarak hazırlamak ve en kısa süreç içerisinde proje uygulanacak kırsal alana bağlı olan Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekir. Arı hibesi başvurusu Tarım ve Orman Müdürlükleri içerisinde tamamlanacaktır.
Arıcılık Birliğine Nasıl Üye Olunur?
Arı yetiştiriciliği hibesi; bankalar tarafından verilen krediler, diğer tüm Devlet teşvik edici desteklerden faydalanabilmek adına arıcılık birliği üyesi olmak gerekir. İki çeşit üyelik vardır. Bunlar;
- Asıl üye: En az 30 ve üzeri kovan olması gerekir. Bakanlık tarafından izin belgesi ye alan ve ana arı işletmelerine sahip, arı kayıt sistemleri üzerinde yer alırken tüzel ya da gerçek kişileri ifade eder.
- Aday üye: 30 ve altında kovan kadar arısı olan kişilerdedir. Otuz kovandan fazla arısı olan kişilerin Arıcılık Birliği imkanlarından kısıtlı olarak yararlanma hakları olan kişilere denir.
Arıcılık Birliği Üye Şartları Nelerdir?
- Asıl üyelerde 30 ve üzeri, aday üyelerde 30 altında kovan kadar arı olması gerekir.
- Medeni hakları kullanma sırasında bir ehliyete sahip olmak,
- Arıcılık yapılacak olan alan ile aynı sınırlarda yer almak
- Arı kayıt sistemi içerisinde yer alarak ıslah programları ile alakalı olarak kişilerin üzerine düşen görev, sorumluluk, teknik ve mali olan yükümlülükleri yerine getirmek gerekecektir.
Hibe sırasında en az 40 ve üzerinde kovan olması gerekir. Alınacak olan malzemelere göre iyi bir projenin hazırlanması ve bu alanda gerektiği anlarda özel banka ya da devlet bankalarına başvuru yapılarak kredi alınabilir. Bunun yanı sıra TKDK IPARD programları kapsamları içerisinde yer alan 302 sayılı tedbirlere uygun olarak Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi konularında belirli oranlar ile yapılması sağlanacaktır. 2020 yılı içerisinde bu hibe desteklerinden yararlanılabilecek.