Devlet Destekli Sera Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet 2020 yılında pek çok girişimci ve çiftçi için farklı miktarlarda kredi ve teşviklerini sürdüreceğini belirtmiştir. Devlet destekli sera kredisi de bu teşviklerden biridir. Örtü altı tarım olarak adlandırılan seracılık için bu yıl geri ödemesiz destekler verilecektir. Köye dönüş hibesi kapsamında olan seracılık hibeleri için elbette belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Hibe desteğini almayı hak kazandığınızda ise domates, salatalık, biber, kavun ve marul gibi sebzeleri yetiştirebilirsiniz.
Devlet Destekli Sera Kredisi Nasıl Alınır?
Seracılık destekleri için farklı bankalara başvurular yapabilirsiniz. Burada en büyük desteği Ziraat Bankası ve Deniz Bank yapmaktadır. Bankalara ek olarak TKDK bünyesinden de seracılık desteklerine başvurular yapabilirsiniz. Öncelikle sera için giderlerin hesaplanması ve bu yönde bir başvuru yapılması daha doğru olur.
Örtü altı tarım için bu yıl devlet 7 yıllık vadelerde ödemeli seracılık kredisi alabilirsiniz. Geri ödeme planı ise 2 yıl sonra başlamaktadır. Seracılık kredisinde uygulanacak faiz miktarı ise 8,25 TL’ dir. Tüm bu kredilere ek olarak çiftçiler için 14 ay boyunca işletme kredisi de verileceği duyurulmuştur.
Tarım Ve Orman Bakanlığı Sera Desteği
Tarım ve orman bakanlığı sera desteği, yatırım aşamasında sağlanan destekler, faiz indirimli krediler ve yatırım ve işletme kredileri şeklinde çiftçilere sunulur. Örtü altı kayıt sistemi yönetmeliklerine uygun olarak, sera yetiştiriciliği yapan ve kayıt altına alınan çiftçilere, Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerince 25 milyon TL üst limit olmak koşuluyla faiz indirimi yapılarak kredi kullanma imkanı sağlanmaktadır.
Yatırım Ve İşletme Kredileri
Cumhur başkanlığı kararı ile ‘’ Karar no: 2015 – 3.1.2020 tarih ve 30997 sayılı RG’’kapsamında Ziraat Bankası tarafından 25 milyon TL üst limitli kredi alabilirsiniz. Burada dikkat edilecek olan nokta ise, örtü altı tarımın kontrollü ve modern bir şekilde yapılıyor olmasıdır. Mevzuata uygun bir şekilde üretimi yapıldığı takdirde bu desteği alabilirsiniz.
Geleneksel Bitkisel Üretim Alanında
Mevcutta var olan işletmeler için sağlanacak olan iyileştirmeler kapsamında ‘’Cumhurbaşkanı Kararı (Karar no: 2015 – 3.1.2020 tarih ve 30997 sayılı RG)’’ kredi alabilirsiniz. Burada da verilecek olan kredi miktarı 2,5 milyon tl’ye kadar kredi alabilirsiniz. Bu miktar için belirlenen faiz miktarı %50 ila %90 arasında değişmektedir. Fakat 50 bin TL’lik bir kredi almayı düşünürseniz 50 bin TL’ye sıfır faiz imkanlarından da faydalanabilirsiniz.
Sera iyileştirme ve modernleştirme kapsamında işletmelere verilen kredilere bakacak olursak;
- Aynı parsel üzerinde bulunan parça seraların tek çatı altında toplanması,
- Seraların tamamen yenilenmesi eğer yenileme değil de tadilat yapmak istiyorsanız,
- Seralar için gerekli olan iklimlendirme, ısıtma, soğutma vb. işlemler için yapılacak çalışmalar,
- Bilgisayar sistemli seralara geçiş,
- Mikro denetleyici seralar için,
- Seralarda sınıflandırma, paketlendirme ve tüm bunlar için bilgisayar programların kurulması için sera kredisi çekebilirsiniz.
Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programları
Kırsal kalkınma programına göre, alternatif enerji kaynakları kullanılarak, 3 dekardan daha küçük olmamak koşulu ile sera kurmak isteyen çiftçiye 2 milyon TL ‘ye kadar % 50 hibe desteği sağlanmaktadır.
İşletme Aşamasında Sağlanan Destekler
Seracılık sistemlerinde kaydı olan çiftçiler TARSİM, bombus arısı, sübvansiyonlu kredi çekebilme imkanları sunulmuştur. Burada çiftçilere sağlanan destekler ise;
- Mazot desteği için; 19,00 tl,
- Gübre desteği için; 19,00 tl,
- Bireysel destelerde; 150 tl,
- Grup destekleri için; 75 tl,
- TARSİM kapsamında verilen destek miktarı poliçenin %50’si verilmektedir,
- Bombus arısı desteği için belirlenen dekara 2 adet koloni 60 TL destek verilmektedir,
- Seracılık bünyesinde biyolojik mücadele desteği için paket toplam bazında 520 TL verilmektedir,
- Biyolojik mücadele için verilen miktar 400 TL,
- Biyoteknik mücadelede verilen destek miktarı 120 TL, çiftçilere destekler sağlanmaktadır.
Sera Kredisi İçin Gerekli Evraklar
Sera kredisi için belli başlı şartları taşımanız gerekir. Buna ek olarak devletin istediği belgeleri de hazırlamanız gerekmektedir. İşte istenen belgelerin listesi;
- Çiftçilik belgesi,
- Araziye ilişkin belgeler,
- Kontrollü örtü altı kayıt sistemi belgesi,
- Nüfus cüzdanının fotokopisi,
- Bilirkişi belgeleri,
- Sera tadilat görecekse fatura bilgileri,
- Tüm bu belgelere ek olarak şubeler kişilerden farklı bir takım belgeler de isteyebilir.
Ziraat Bankası Sera Kredisi
Ziraat bankası seracılığın gelişmesi ve daha modern bir şekilde yapılması amacı ile çiftçilere örtü altı tarım kredileri imkanı sunmaktadır. Ziraat Bankasından kullanılan sera yetiştiriciliği kredi vadesi toplamda 7 yıl olacaktır. Bu kredide 2 yıl ödemesiz dönem bulunmakla birlikte aylık faiz oranı %0,68 dir.
Eğer yeni bir işletmeye sahipseniz burada en az 1 dekar yerinizin olması şarttır. Seracılık faaliyetlerinde yapacağınız yatırımın %75’i kadar kredi kullanılabilmektedir. Hazırlanan fizibilite raporları doğrultusunda bakanlık müdürlüklerince kredi onayı çıkabilir. Ziraat bankası sera kredisi için örtü altı kayıt sisteminde kayıtlı olmanız şarttır.
Ziraat Bankası Sera Kredisi Şartları
Devlet destekli sera kredisi alabilmek için Ziraat Bankasından faydalanabilirsiniz. Burada krediye başvuru yapmadan önce ziraat bankası sera kredisi şartları hakkında donanımlı bilgilere sahip olmanız gerekir. İşte gerekli şartlar;
- Sera kurulacak arazinin en az 1 dekar olması ilk şarttır.
- Örtü altı tarım alanının üretim koşullarına sahip olması gerekmektedir.
- Sera yapılacak olan arazinin örtü altı tarım sisteminde kayıtlı olması gerekir,
- Sera projesinin Tarım ve Orman Müdürlüğünden onay almış olması şartı aranmaktadır.
- Eğer sera kredisi almayı düşünüyorsanız daha önce kesinlikle hiçbir şekilde destek almamış olması gerekir.
- Devletin en fazla önem verdiği konu seralarda kimyasal kullanımıdır. Bu nedenle sera içinde kesinlikle kimyasal ilaç kullanılması yasaklanmıştır. Bu konuya da dikkat etmeniz gerekir.
Size verilen şartlar bunlardır. Bu şartları yerine getirdiğinizde seracılık kredisi çekebilirsiniz. Eğer sera kredisi çekerken şansınızın daha yüksek olmasını istiyorsanız toprağınızda yetişecek ve iklime uygun yetişecek bir bitki seçmeniz şansınızı artıracaktır. Özellikle Sakarya nehrinin kıyısında seracılığın gelişmesini destekleyen uzmanlar bu ve buralara yakın bölgelere daha hızlı kredi verebiliyor.
KOSGEB Sera Desteği
Ziraat bankasından düşük faizli sera kredisi alabileceğiniz gibi KOSGEB bünyesinden de sera kredisi ve hibesi alabilirsiniz. KOSGEB sera desteği için başvuru yapmadan önce mutlaka KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik derslerine katılmanız ve bu ders sonunda sertifika almanız gerekir.
KOSGEB çitçiler için 50 bin TL hibe vermektedir. 50 bin TL’ye ek olarak 100 bin TL’de 0 faizli kredi imkanı sunar. Bu verilen destekler içinde sera için gerekli olan ekipmanların ücretleri de yer alır. Son başvuru tarihi ise 2019- 31 aralıktır. KOSGEB 2020 yılında farklı plan ve projeler ile çiftçiler için desteğini sürdürecektir.
Sera Kredisi Hesaplama
Sera kredisine başvuru yapacak olan kimseler, sera kredisi hesaplama yapmalıdır. Bu doğrultuda daha net bilgilerle doğru krediye başvuru yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse;
- 100 bin TL kredi isteyenler için 75 bin TL kredi çıkar,
- 125 bin TL kredi için 93,750 TL kredi miktarı çıkar,
- 150 bin TL sera kredisi için 112, 500 TL kredi çıkartılır.
Sera kredisi hesaplama yapmak için elbette giderlerin belirlenmesi ve seranın kurulacak dekarının bilinmesi şarttır. Bu da herkes için farklı sonuçlar çıkacağı anlamına gelir.