Engelli Maaşı Alma Şartları Nelerdir? Engelli Maaşı Ne Kadar?

      16.05.2020
      1.441
      Engelli Maaşı Alma Şartları Nelerdir? Engelli Maaşı Ne Kadar?

      Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan engelli maaşı uygulaması, engeli bulunan vatandaşların geçim sıkıntısına düşmemesi adına sağlanan bir hizmettir. Bu hizmetten faydalanabilmek için belli oranda engelli olmak ve gerekli şartları taşıyor olmak gerekmektedir.

      Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı tarafından dağıtımı yapılan engelli maaşı, geri ödemesiz olarak hazırlanmıştır. Peki, Engelli maaşı kimlere verilir? Engelli maaşı başvuru şartları nelerdir? 2020 yılı engelli maaşı ne kadar? gibi merak edilen tüm soruların cevapları detaylı olarak yazımızın devamında…

      Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

      Engelli maaşı almak isteyen kişiler, engellilik raporu ile ikametgahlarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapmalıdır. Başvuru için T.C kimlik belgesi dışında başka bir belgeye ihtiyaç yoktur. Engelli aylığı alacak kişiler için muhtaçlık değerlendirmesi yapılmaktadır. Hane içindeki tüm bireylerin gelir, harcama, servet ve nafaka gibi unsurları göz önüne alınarak inceleme yapılmaktadır. Yapılan inceleme sonucunda muhtaç olan kişiye engelli maaşı bağlanmaktadır.

      Başvuruda bulunan engelli ve yaşlıların aylıkları en geç 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Ayrıca engelli aylığı onaylanan kişilere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bir belge verilmektedir. Evde engelli kişiye bakım yardımı yapan kişi de muhtaçlık başvurusunda bulunabilir. Yalnız başvuru yapmadan önce engelli kişiye bakacak olan kişinin engellinin akrabası ya da üvey akrabası olması gerekmektedir. Aksi halde muhtaçlık maaşı almak isteyen akraba dışındaki diğer kişilere aylık maaş verilmemektedir.

       

      Engelli Maaşı Kimlere Verilir?

      Engelli aylığı, devlet tarafından yoksulluğu önlemek için engelli kişilere verdiği aylık maaştır. Bu aylığı alabilmek için sıkça sorulan sorulardan biri de, Engelli maaşı şartları nelerdir? sorusudur. Engelli maaşından faydalanabilmek için gerekli görülen şartlar ise;

      • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
      • Engelli aylığı için başvuru yapacak kişinin 18 yaş ve üzeri olması,
      • Sağlık kurulunca onaylanmış güncel 2022 engelli raporunun bulunması,
      • Alınan sağlık raporunda en az %40-69 engelli olduğunu göstermesi,
      • Üzerine kayıtlı bir malı, sigortalı bir işte çalışıyor olmak yada aile gelirinin yüksek olmaması, (böyle bir durumda engelli maaşı talep edilemez)
      • Aile içinde yaşayanların kişi başına düşen aylık gelirlerinin, asgari ücretin 1/3 ünden fazla olmaması,
      • Engeli bulunan kişinin farklı bir sosyal yardım almıyor olması,
      • Engelli raporu bulunup engelli maaşı talep eden kişilerin 65 yaşın altında olması gerekmektedir.
      • 2020 yılında devlet tarafından verilen engelli maaşı engellilik oranına göre değişmektedir.

      2022 Engelli Maaşı Ne Kadar?

      Engelli aylık ücretleri kişinin engellilik derecesine göre değişkenlik göstermektedir. %40-69 arasında engelli olan kişiler 536 TL aylık maaş almaktadır. Ayrıca %70 ve üzeri engelli kişiler 804 TL engelli maaşı almaktadır. 65 yaş üstü yaşlılık maaşı 672 TL olmuştur. Aylık maaş PTT’ ye yatırılmaktadır. Ancak bu rakamlar her yıl zam oranlarına göre değişkenlik göstermektedir.

      Engelli Maaşı Neden Kesilir?

      Engelli aylığı alan kişi adresinde değişiklik yaparsa maaş durdurulur. Engelli aylığı için ikamet edilen ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile başvuruda bulunarak aylık maaşa bağlanan kişiler, ikametgahında değişiklik yapar ise, aldığı engelli maaşı durdurulur. Aynı ilçe içerisinde herhangi bir ikametgah değişikliği olursa, maaş almaya devam edilebilir.

      Ancak bulunduğu ilçeden başka bir ilçeye taşınma durumunda, dosya sistemden düşerek yetkili kişiler yeni adresinize gelip tekrar sizinle görüşme yapmaktadır. Eğer ikamet ettiğiniz adresi değiştirip bunu yetkili birimlere bildirmezseniz, her yıl düzenli olarak yapılan rutin hane ziyaretlerinde adres değişikliğiniz ortaya çıkar ve maaşınız size haber verilmeden kesilebilir. Ayrıca bulunduğunuz ikametgahtan başka bir ile taşınırsanız engelliği aylığınız kesilmektedir.

      Engelli maaşı alan kişinin vefat etmesi durumunda aldığı aylık maaş kesilir. Ayrıca engelli aylığı alan kişiler aylıktan faydalanmak istemediğini yazılı olarak beyan eder ise aylık maaşı kesilecektir. Sosyal Dayanışma Vakfı çalışanları tarafından incelemeler sonucu muhtaç olunmadığı kararı alınır ise, engelli kişinin aylık maaşı kesilmektedir. Tüm gelirleriniz, giderleriniz, banka hesaplarınız ve mal varlıklarınız düzenli olarak vakıf tarafından kontrol edilmektedir. Herhangi olası bir durumda engelli aylığı kesilmektedir.

       

      Engelli aylığı alan kişinin %40 engellilik oranının altına düşmesi ile maaş kesilmektedir. Engellilik raporu süresi dolan kişiler tekrar sağlık kuruluşlarından rapor almalıdır. Bu raporda engelli kişinin engelliği %40 altında görülür ise aldığı engelli maaşı kesilmektedir. Ancak zaman zaman yapılan incelemeler sonucu engelli bu raporu yetkili birimlere söylemez ve maaşı çekmeye devam eder ise, çekmiş olduğu maaşları yasal faiz oranı ile sizden geri ödeme alınacak şekilde tahsil etmektedir. Bu nedenle durumunuzu bildirmeniz önemli bir detaydır.

      Engelli olan kişiler SSK’ lı olarak bir yerde çalışmaya başlar ise, direkt olarak engelli aylığı kesilmektedir. Ayrıca 18 yaş altı engelli maaşı alan kişiler 18 yaşını doldurduğunda da maaş kesilmektedir. Bunun sebebi 18 yaş altı için verilen engelli aylığı ile 18 yaş üzeri verilen engelli aylığının ücretleri ve kriterleri farklı olmasıdır.

      Sigortalı Çalışan Engelli Maaşı Alabilir mi?

      SGK’ dan geliri olan ya da sigortalı bir yerde çalışan kişiler engelli aylığını alamaz. Ayrıca nafaka alan yada nafaka bağlanması söz konusu olan engelliler de engelli aylığı alamıyor. Yalnızca çalışmayan, SGK’ dan geliri olmayan ve muhtaçlık seviyesinde olan kişiler engelli maaşını alabilir.

      Yaşlılık Aylığı Alan Engelli Maaşı Alabilir mi?

      Yaşlılık aylığı alan kişi, ilgili sağlık kuruluşundan %70 üzerinde engelli raporu aldığı takdirde, engelli maaşı alabilir. Engellilik oranı %70’in altında ise yalnız yaşlı aylığı alabilir.

      Evde Bakım Aylığı İçin Akrabalık Şart mı?

      Evde engelliye bakan kişi ile engelli kişi arasında kan bağı olması gerekmektedir. Yeni çıkarılan kanunlara göre engelliye akraba dışında bakan diğer kişilere engelli aylığı desteği verilmiyor. Ayrıca engelliye bakan üvey akrabalar için de aylık bağlanıyor. Engelli hastaya bakan kişinin engelli ile aynı adreste ikamet etmesi gerekmektedir.

      Engelliye gerekli bakımları yapması için aynı ortamda bulunması şarttır. Aksi taktirde engelliye bakan kişinin bakım hizmetini tam olarak yerine getirilemeyeceğini düşünerek zorunlu olarak engelli ile ikamet etmesi gerekmektedir. Ayrıca engelliye bakacak herhangi bir akrabası yok ise, özel veya resmi bakım merkezlerine başvurulabilir. Bakım hizmeti değerlendirilerek heyetin alacağı karar ile engelliye bakım hizmeti her gün gelinip gidilecek yakınlıkta olan kişilere görev verilmektedir.

      Engelliye Bakan Akraba Kendi Engelli Çocuğu İçin Maaş Alabilir mi?

      Engelli hastaya bakan akraba, kendi engelli çocuğu içinde aylık alabilir. Ancak %40-69 oranında engelli olan kişiye bakan akraba engellilik aylığı alabilir. Eğer engelli olan kişi %70 ve üzeri engelli ise, kendisinin bakım hizmetini yerine getiren akrabası kendi çocuğu için de ekstra engelli aylığını alamaz. Fakat bu oranlar doğrultusunda engelliye bakan akraba iki aylığı birden alabilir.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.