Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Bir takım nedenlerden dolayı, iş yerlerinin kısmen işlerini durdurması halinde sigortalı çalışanlara ödenecek ödeneğe kısa çalışma ödeneği denilmektedir. Kısa çalışma ödeneği için üç ayı aşmamak kaidesi ile gelir desteği sağlanmaktadır. Pandemi günlerinde korona virüsle mücadele kapsamında sigortalı çalışanlara verilen ekonomik destekler arasında yerini alan kısa çalışma ödeneği için İŞKUR’un resmi web sitesinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kısa çalışma ödeneği ne kadar? kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar? kısa çalışma ödeneği nasıl hesaplanır? gibi detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Kısa çalışma ödeneği ekonomik krizlerde, salgın hastalıklarda, işlerin en az üçte biri oranında azalma gibi durumlarda geçici olarak kapatılan iş yerlerine ve bu iş yerlerindeki sigortalı çalışanlara ödenen paradır. İş yeri sigortalı personelleri, çalışamadıkları dönemde maaş kesintisi yaşamamak için cumhur başkanının kararı ile devletten destek almaktadır. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için belli başlı bir takım şartlar da mevcuttur. Bu şartlara uyan her iş yeri verilecek ödenekten faydalanabilir.
Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir?
Devlet desteği almak için uyulması gereken bir takım şartlar vardır. Kısa çalışma ödeneği şartları ise;
- İş yeri sahibinin, ekonomik kriz, sektörel çöküş, bölgede yaşanan bir takım krizler nedeni ile işlerin gözle görülür oranda azalması gerekir.
- İş yeri sahibinin ise, işlerinde yaşanan bu krizi İŞKUR’a bildirmesi şarttır.
- İŞKUR yetkilileri, iş yerini teftiş ettikten sonra uygunluk raporu hazırlar.
- Kısa çalışma ödeneği için aranan bir diğer şart ise, asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor.
- Yine sigortalı çalışanın kısa çalışma ödeneği alabilmesi için işsizlik primlerinin yatırılmış olması gerekir.
İşçinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanması için iş verenin konu ile alakalı başvuru yapması ve gerekli evrakları doldurması gerekmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar Olacak?
Pek çok iş yeri covit- 19 salgın hastalığı nedeni ile iş yerlerindeki faaliyetleri durdurmak zorunda kalmıştır. Bu bağlamda devlet tarafından işverenin yükünü hafifletmek amacı ile kısa çalışma ödeneği devreye sokulmuştur. Fakat hem işveren için hem de sigortalı çalışanlar için esas merak edilen konu kısa çalışma ödeneği ne kadar olacak? Sorusu olmuştur.
Kısa çalışma ödeneği için sigortanın son bir yıllık prim dikkate alınır. Günlük brüt kazancın %60’ı olarak hesaplanır. Verilen bilgiler doğrultusunda yapılan hesaplamalar, asgari ücretin %150’ni aşmaz. Kısa çalışama ödenekleri ayın 5’de kişilerin hesabına ödenir. Kişiler ödemelerini ise PTT şubelerinden alabilirler.
Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Sonuçlanır?
Ekonomik kriz, sektörel kriz ve günümüzde ortaya çıkmış olan covit – 19 salgın hastalığından dolayı pek çok kişi kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak ister. Dolayısı ile kısa çalışma ödeneği ne zaman sonuçlanır? Gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesinden sonra iş yerlerine yazılı form iletilir. Akabinde kısa çalışma ödenekleri kişilerin hesabına yatırılır. Ödeme bilgileri için e – devlet üzerinden detaylı bilgiler sunulur. Sitede bulunan ‘’işsizlik ödeneği iş kaybı tazminatı sorgula’’ kısmından bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplama 2020
Kısa çalışma ödeneği hesaplanırken sigortalı çalışanın son 1 yıllık ortalama kazancı baz alınır. Buna göre hesaplanan günlük brüt ücretin %60’ı işçiye ödenmektedir. Kısa çalışma ödeneği tutarı, brüt asgari ücretin %150’sini geçemez. Kısa çalışma ödeneğinden gelir vergisi ve SGK prim kesintisi yapılmaz. Yalnızca damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.