KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

2020 yılında kendini geliştirmek isteyen ve kendine yeni iş imkanı üretmek isteyen bayanlar için KOSGEB büyük fırsatlar sunmaktadır. Eğer ev hanımı iseniz ya da çalıştığınız iş dışında kendi işinizi yapmak istiyorsanız, KOSGEB destekleri alabilirsiniz. KOSGEB kadınlara iş yeri açma dışında hayvancılık destekleri ve mevcut iş yerini geliştirme olanakları da sunmaktadır. Kendi işinizi yapmak ve geliştirmek için belli şartları taşımanız ve daha sonra KOSGEB’e başvurmanız yeterli olacaktır.
İster dükkan açmak için isterseniz de hayvancılık yapmak için KOSGEB’e başvuruda bulunabilirsiniz. Bu yıl da diğer yıllardaki gibi hibe ve düşük faizli kredi imkanı tanıyacak olan KOSGEB, bayanlara pozitif ayrımcılıkta sunmaktadır. KOSGEB kadın girişimci desteği şartları 2020 yılı için bilgi sahibi olarak, ister yeni başlangıçlara merhaba der, isterseniz de mevcut işletmenizin daha fazla gelişmesini sağlayabilirsiniz.
KOSGEB Nedir?
KOSGEB, ismi son birkaç yıldır fazlaca duyulmuştur. Aslında uzun yılardır girişimcilerin adeta can suyu olsa da, son zamanlarda desteklerini artırmıştır. KOSGEB; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının içinde kurulmuş ve küçük/ orta çaplı işletmelere destek vermeye başlamıştır. Eğer belli bir hayaliniz ve bu hayali gerçekleştirmek için bir projeniz varsa, maddi anlamda KOSGEB desteği alabilirsiniz.
KOSGEB sadece hibe ve kredi desteği sağlamanın yanında, işletmeleri takip ederek ileride ihtiyaç halinde tekrar destek vermektedir. Üstelik seminerler ve eğitimler ile hiç işi bilmeyen bir kimseye bile işi öğretmektedir. Bu sayede açtığınız iş için kesinlikle kendinizi yalnız hissetmemiş olursunuz. Fakat eğer kuracağınız iş için hiçbir şekilde maddi birikiminiz yoksa, KOSGEB desteği alamazsınız. Burada ilk olarak KOSGEB’in verdiği eğitimlere katılmalı daha sonra iş yerinizi açmalısınız. Akabinde KOSGEB desteği alabilirsiniz. Yani KOSGEB bir nevi finansman desteği sağlayan önemli bir kuruluştur.
KOSGEB bazı devlet kuruluşları ve bankalar aracılığı ile girişimcilere maddi destekler sağlamaktadır. Bunun esas amacı ise başta bayanlar olmak üzere genç girişimcilerin önünü açmak ve ülke ekonomisine katkı kazandırmaktır. Hazırladığınız projeleri ilgili kuruluşlara sunarak, destek alabilirsiniz. Örneğin; hayvancılık ile ilgili bir projeniz varsa, ilk olarak KOSGEB kurslarına katılıp gerekli belgeleri tamamlamanız daha sonra Tarım ve Ormancık Bakanlığına sunmanız gerekir.
Onay aldığınızda ise sizlere projenize yönelik ya hibe desteği sağlanır ya da düşük faizli kredi destekleri sağlanır. KOSGEB asla bir banka gibi düşünülmemelidir. Burada finansman desteği veren bir köprü gibi düşünülebilir. Örneğin devlet bankaları ile anlaşma yaparak krediler sağlar.
KOSGEB Hangi İşlere Destek Veriyor?
İnsanların ihtiyaçları fazladır. Geniş iş olanakları ile farklı işler yapabilirsiniz. Buna ek olarak, mevcuttaki işletmenizi geliştirmek isteyebilirsiniz. Bu bağlamada da KOSGEB hangi işleri destekliyor? Sorusu gündeme gelebilir. KOSGEB’in destek verdiği iş kolları ise;
- Madencilik alanında destek sağlıyor,
- Çeşitli imalat konularında,
- İklimlendirme ve dağıtım- üretim,
- Su temini örneğin; atık su yönetimi alanında,
- İnşaat sektöründe,
- Motorlu motorsuz araç sektöründe,
- Ulaştırma alanında,
- İletişim,
- Bilgi,
- Mesleki teknik alanında,
- İdari işler alanında,
- Kültür ve sanat alanlarında destekleme sağlıyor. Elbette bu sektörlerin alt kategorileri oldukça geniştir.
KOSGEB’in en fazla desteklediği diğer iş kolaları ise;
İmalat sektörü; burada daha fazla genç ve bayan girişimcileri desteklemektedir. Örneğin bir lokanta veya kafe açmak isteyen kişiler için 50 bin lira destek sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak giyim veya ağaç iletmeleri içinde ciddi oranlarda destekleme sağlar.
Ticaret; KOSGEB burada toptan veya perakende iş yapmak isteyen kimseler içinde destek programı hazırlamıştır. Ticaret alanında neredeyse 110 sektöre finansman desteği sağlar.
İnşaat sektörü; inşaat ve yapı alanında da ciddi anlamda hibe ve kredi desteği sunmaktadır. Yani KOSGEB 17 farklı inşaat sektörü için destek vermektedir. Bina yapımı veya bina dışı yapılar için destek alabilirsiniz.
Tüm bu sektörlerde yüzde oranlarında destekler sağlar. En büyük pay ise 2020 yılında bayanlar için ayrılmıştır. Yani bayanlar hangi sektörde olursa olsun pozitif ayrımcılıklara tabi tutulur.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?
KOSGEB başvuru şartları her sektör için farklılıklar taşır, esasen burada bayanlara ayrılan ayrı bir başvuru kategorisi yoktur. Yani bayan olsun erkek olsun şartlar herkes için aynıdır. Fakat başvuru şartları alınacak destekler projeler için farklılık gösterir. Başvuru genel şartları ise;
- 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir,
- TC Vatandaşı olmak,
- Mevcutta bir işletmeye sahip olmak,
- KOSGEB’in kurslarında eğitim görmek ve eğitimler sonunda kurs bitirme belgesi almak,
- Daha önce KOSGEB tarafından hibe desteği almamış olmanız gerekir,
- Hiçbir şekilde terör örgütleri ile bağlantınızın olmaması gerekir,
- Okur yazar olmanız gerekir,
KOSGEB Geleneksel Girişimci Desteği Başvuru Formu
KOSGEB geleneksel girişimci desteği başvuru formu oluşturarak hayalini kurduğunuz işe sahip olabilirsiniz. Burada ilk yapılması gereken konu ise eğitimlere katılmaktır. Eskiden örgün eğitim gerekirken artık internet üzerinden dersleri takip ederek ve karşınıza çıkan soruları cevaplayarak gerekli belgeleri alabilirsiniz. Eğer örgün eğitim almayı düşünüyorsanız sertifikalarınızın süresi 01.01.2021’e kadar geçerli olacaktır. Fakat internet üzerinden derslere katılım sağladığınız takdirde ömür boyu verilen sertifikayı kullanabilirsiniz. Burada yapılması gereken işlemler ise;
- Öncelikle e devlet şifrenizin olması gerekir. Eğer e devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden kendinize bir e devlet şifresi alabilirsiniz.
- E devlet şifreniz ise https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş yapmanız gerekir.
- Sayfada yer alan geleneksel girişimcilik eğitimi kısmından eğitime başla kısmını tıklayarak eğitime başlamanız gerekir.
- Burada 10 adet video vardır, bu videoları sırası ile izleyin ve videonun sonunda çıkan soruları cevaplayın
- Videoları izledikten sonra girişimcilik belgesini alabilirsiniz.
Belgenizi aldıktan sonra projenize uygun kategoride hibe ya da kredi başvurusu yapabilirsiniz. Projeniz onaylandıktan sonra size belirtilen süre içinde para hesabınıza yatırılacaktır.