Malulen Emekli Nasıl Olunur? Malulen Emeklilik Şartları

Malulen Emekli Nasıl Olunur? Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? Sigortalı bir şekilde çalışan kişinin daha sonra çalışmasına engel olacak hastalık, kaza vb. olumsuz sebeplerden dolayı iş yapma gücünü kaybetmesinden dolayı kişi malulen emekli olabilir. Bu sistem, kişinin ekonomik düzenini bozmamak adına düzenli maaş ödemesi ile uygulanan emeklilik sistemidir. Malulen Emeklilik ve Malulen Emeklilik Gün Sayısı 2020, hakkında tüm soruların cevapları makalemizde yer almaktadır.
Malulen Emeklilik Nedir?
Malulen emeklilik, sigortalı olarak çalışan kişilerin çalışmasına engel olası hastalık ve kaza gibi hallerin sonucunda, mesleğini yapamama, iş gücünü kaybetmesi durumunda maddi gelir elde edemeyeceği düşünülerek kişinin geçimini sağlaması adına verilen destektir. Bu emekliliğin amacı kişinin kaybettiği işte kazanamadıkları gelirin telafisidir. Malulen emekli olabilmek için SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kurumlarda çalışan vatandaşların bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları aşağıdaki gibidir.
Malulen Emeklilik Şartları 2020
- Malulen emekli olabilmek için kişinin %60 ve üzerinde güç kaybına uğradığını gösteren sağlık raporu şarttır.
- Malulen emekli olacak kişilerin SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığına bağlı olması, en az 10 yıldır sigortalı olması gerekmektedir. Ancak bu şart herkes için geçerli değildir. Alınan sağlık raporunda başka birisinin sürekli bakımına muhtaç ibaresi var ise, 10 yıl sigortalı olma şartı aranmamaktadır.
- Malulen emeklilik için en az 1800 günlük prim ödemiş olması gerekmektedir.
- Malulen emekli olacak kişiler Emekli Sandığına yada SSK’ya bağlı çalışan ise işinden ayılması gerekmektedir.
- BAĞKUR kapsamında olanların da ticari faaliyetlerine son vermeleri, ayrıca hiç prim borcunun bulunmaması gerekir.
Malulen emeklilik koşullarına uyan vatandaşlar geçirmiş olduğu sağlık problemlerinden dolayı malulen emekli olabilir ve maaş alabilirler.
Malulen Emeklilik Hangi Hastalıkları Kapsıyor?
Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri genel olarak %60 ve üzeri olmalıdır. Bunun yanında malulen emeklilik hastalıkları listesi ise;
- Şizofreni
- Zekâ geriliği (IQ 50 ve altı kişiler)
- Bipolar bozukluk
- Epilepsi
- Demans
- Parkinson sendromu
- Beyin tümörü
- Serebral palsi
- Multiple Skleroz
- Görme azlığı
- Akdeniz anemi
- Kol, bacak gibi organ kaybı
- Retina kanamaları
- Karaciğer sirozu
- Karaciğer nakli
- Behçet hastalığı
- Kalp yetmezliği
- Kalp nakli
- Kalp kapakları hastalıkları
- Solunum sistemi hastalıkları
- Metabolizma ve endokrinoloji hastalıkları
- Gastrointestinal kanamalar
- Böbrek nakli
- Akciğer nakli
- AIDS
- Tüberküloz
Yukarıda bulunan sağlık sorunu olan kişiler malulen emekli olabilmektedir. Ayrıca en sık karşımıza çıkan kanser hastalığı ile malulen emekli olan kişi sayısı günümüzde ne yazık ki oldukça fazladır.
Malulen Emekli Nasıl Olunur?
Malulen emekli olmak isteyen kişinin 10 yıl boyunca sigortalı olması ve bu sürede 1800 prim yatırmış olması gerekmektedir. Bu kriterlere uyan ve sağlık sorunu olan ve çalışmakta güçlük çeken kişiler dilekçe ile sağlık durumunu gösteren resmi belgeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine bizzat götürerek malulen emeklilik için başvuruda bulunabilir.
Malulen emeklilik için başvuru ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başka bir sağlık kurumuna sevk edilebilirsiniz. Ayrıca sevk edileceğiniz sağlık kurumunun tam teşekküllü olması gerekmektedir. Bu doğrultuda Devlet Üniversite Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı hastanelere sevk edilebilirsiniz.
Eğer hasta olan kişinin yaşadığı ilde bu hastaneler yoksa devlet hastanesine sevk edilerek gerekli sağlık muayenesi yapılmaktadır. Sevk edilen hastanelerin düzenleyeceği sağlık kurul raporunu Sosyal Güvenlik Kurumuna götürmeniz gerekmektedir. Rapora göre %60 ve üzeri oranında iş görememe durumunuzu belgelediğiniz taktirde malulen emekliliğiniz kabul edilmiş olacaktır.
Malulen Emeklilik Raporu Nasıl Alınır?
Malulen emeklilik raporu almak için öncelikle bulunduğunuz İl ve İlçe Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmanız gerekir. Buradan size verilen sevk ile Devlet Üniversite Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Askeri Hastaneler’den birisine başvurarak sağlık raporu alabilirsiniz.
Malulen emeklilik raporu kaç günde belli olur? Malulen emeklilik raporu almak için hastaneye başvuru yapıp, heyete girdikten sonra sonucun belirlenmesi 2 ay ile 6 ay arasında değişmektedir.
Malulen emeklilik raporu kabul edilmezse ne yapmalı? Sağlık raporunun kabul edilmediği durumlarda, bağlı bulunduğunuz SGK Müdürlüğüne bir dilekçe vererek, şahsınıza düzenlenmiş sağlık raporunun bir kez daha Yüksek Sağlık Kurulu tarafından incelenmesini talep edebilirsiniz.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Malulen emekli en yüksek maaşı ne kadar? sorusunun cevabı maaşın bağlanacağı, bağlı bulunduğunuz sigorta kurumuna göre değişiklik gösterir. Malulen emeklilik maaşı hesaplama buna göre, 4A (SSK) ile 4B ( BAĞKUR) kapsamında 850 TL ile 1.000 TL arası maaş bağlanır.
Malulen emekli memur maaşı 2020, 4C (Emekli Sandığı ) kapsamında alınan malullük maaşı 1.800 TL ile 2.000 TL arasındadır.
Malulen Emekli Kredi Çekebilir mi?
Malulen emekli kredi çekme imkanı sunan ve en çok yardımcı olan banka Ziraat Bankasıdır. Hem devlet bankası olduğu için hem de malulen emeklilerin Ziraat Bankasını seçmesiyle ilgilidir. Ülkemizde 15 milyona yakın emekli bulunmakta ve bankalar müşterileri kendilerine çekmek için kendi içlerinde rekabet etmektedir. Özellikle Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank malulen emeklilere faizsiz kredi vermesi ve böyle bir kampanya düzenlemesi an meselesidir.
SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığına bağlı malulen emekli kişiler, kredi ödemelerini 48 ay içerisinde tamamlayabilir. Devlet malulen emeklilere yardımcı olduğu gibi ödeme konusunda da emekli kişilere yardımcı olmaktadır. Bankaların malulen emekli kişilere sunacağı kredi paketleri, ödeme koşulları ve faiz oranlarından bütçenize uygun olan kredi veren bankayı tercih etmelisiniz.
Malulen Emekli Sosyal Yardım Alabilir mi 2020
Malulen emeklilik sosyal yardım alınmasına engel değildir. Şöyle ki, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yardım başvurusunda bulunmak için bir takım şartlar aranmaktadır. Bu noktada malulen emekli maaşı alan kişinin hane içinde yaşayan kişi başına düşen gelir, asgari ücretin 1/3 ‘ünden az olma şartı aranmaktadır. Bu kişilere il ve ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı erzak, kömür gibi yardımlarda bulunuyor.
3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı
3600 günden malulen emekli olabilmek için, çalışma gücü kaybı %40 ve üzeri olması, ilk işe giriş tarihinin 05.08.1991 ve öncesi olması, ayrıca 15 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaktadır. Bu kapsamda malulen emekli olmak isteyen kadın yada erkekler de yaş şartı aranmamaktadır.
Malulen Emekli Engelli Maaşı Alabilir mi?
”Malulen emeklilik” ile ”engelli emeklilik” şartları birbirinden çok farklıdır. Malulen emeklilik için %60 çalışma gücü kaybı, 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim şartı aranmaktadır. Engelli emekliliği için, %40 sağlık raporu şartı aranmaktadır. Bu iki emeklilik birbiriyle aynıymış gibi telaffuz edilmektedir. Fakat birbiri ile çok farklı şartlar söz konusudur. Malulen emeklilik- engelli emeklilik maaşlarının aynı anda alınması mümkün değildir.
Malulen Emekli Olan Elektrik İndiriminden Faydalanabilir mi?
Malulen emekli fatura indiriminden faydalanabilir mi? sorusu çok sık karşımıza çıkmakta. Bu soruya cevaben, elektrik enerjisi fatura indirimi, 5434, 2330, 3713 sayılı kanun kapsamında aylık almakta olan vazife ve harp malulleri ile bunların dul ve yetimleri uygulamadan faydalanabilmektedir. Bu indirimden faydalanabilmek için elektrik sayaçlarının üzerine kayıtlı olması şartı aranmaktadır.
Malulen Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Malulen emeklilik maaşını e- devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. www.turkiye.gov.tr internet sitesine kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapıp, en son çalışmış olup bağlı olduğunuz kurum hangisi ise; (SGK, BAĞKUR, Emekli Sandığı) kurum seçeneklerinden birini tercih edip malullük maaşını öğrenebilirsiniz.