Rapor Parası Nasıl Hesaplanır? Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

      09.05.2020
      813
      Rapor Parası Nasıl Hesaplanır? Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

      SGK kapsamında çalışıp, zorunlu sağlık sorunları nedeni ile çalışamayan kişilere, çalışamadıkları günlerin ücretleri yatırılır. Çalışan kişiler raporlu oldukları günlerde maddi kayıpları SGK tarafından hesaplarına yatırılmaktadır. Pek çok kişi bu ödeneğin olduğundan habersizdir, eğer siz de raporlu olduğunuz günlerin ücretini SGK’dan almak isterseniz, Rapor parası nasıl hesaplanır? SGK rapor parası nasıl alınır? adlı yazımızı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

      Hemen herkes zaman zaman da olsa sağlık nedeni ile iş göremez raporu alabilir. Alınan sağlık raporlarında ise çalışılamayan günlerin ücreti, iş verenler tarafından kesilerek maaşlarına eksi hesap olarak yansıtılır. Ama raporlu olduğunuz günlerin ücretini SGK tarafından alabilirsiniz. Elbette verilecek olan rapor parası için SGK kişilerden bir takım şartlar istemektedir. Yani şartları yerine getirdiğiniz takdirde, raporlu olduğunuz günlerin parasını SGK tarafından alabilirsiniz. Tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz…

      Rapor Parası Nedir? 

      Rapor parası doğum nedeni ile geçici sağlık sorunları, iş kazaları ve meslek hastalığı nedeni ile çalışamaz raporu alan kişilere çalışamadıkları günlerin karşılığını veren sistemdir. Yani raporlu olduğunuz günlerde iş yerinizden alamadığınız ücreti SGK tarafından alabilirsiniz.

       

      SGK Rapor Parası Alma Şartları

      SGK tarafından rapor parası almak için bir takım şartları yerine getirmeniz gerekir. SGK rapor parası almak için gerekli şartlar ise;

      • Rapor parası almak için sağlık kurumlarından rapor aldığınız tarihten itibaren en az 90 gün prim yatırmanız gerekir.
      • Rapor parası almak için prim borcunuzun bulunmaması gerekir.
      • Rapor parası almak için istenilen bir diğer şart ise kısa süreli raporlar değil, daha uzun süreli iş göremezlik raporu almanız gerekir. Yani 1 – 2 gün değil, daha uzun süreli rapora sahip olmanız gerekir.
      • Sağlık kuruluşları tarafından verilecek olan raporda kesinlikle bir hastalığa teşhis konulması gerekir. Teşhis olmayan raporlara SGK para ödemesi yapmaz.
      • İş göremezlik raporu almak için kendinize en yakın sağlık kurumundan destek almanız gerekir. Aksi halde SGK rapor parası ödemesi yapmaz.

      Tüm bunları dikkate alıp, gerekli şartları yerine getirdiğiniz takdirde SGK’nın vereceği rapor parasından yararlanabilirsiniz.

      Rapor Parası Nasıl Alınır?

      Çalışan kişiye rapor parası verilebilmesi için rapor alan kişinin, raporu iş verene götürmesi gerekir.  İş veren kişi yanında çalıştırdığı çalışanının raporunu 5 gün içinde e-  rapor sistemine girmesi gerekir. Sisteme düşen raporu SGK yetkilileri tarafından incelenir ve onayı incelemeye göre yapar. Eğer rapor onay alırsa PTT’ye ödeme talimatı geçilir.

      Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

      Rapor parası nasıl hesaplanır? Sorusunun yanıtını bilerek rapor paranızı hesaplayabilirsiniz. Bu sayede hak ettiğiniz parayı hesabınıza alabilirsiniz.

      • Rapor parası hesaplamak için ilk etapta, ilk 3 aylık gelir hesaplaması yapılır.
      • Akabinde son 3 aylık pirim günü hesaplanır.
      • İş göremez raporu alınan gün sayısından 2 gün çıkarılır. (bunun nedeni rapor parasının ilk 2 güne verilmemesidir.)
      • 2 gün çıkarıldıktan sonra ilk 3 aylık brüt gelir, son 3 aylık prim gününe bölünür.
      • Bölme işleminden sonra çıkan sonuç, rapor alınan gün sayısı çarpılır. (bu günlerin sayısına başta çıkardığımız 2 gün de eklenir)
      • Çıkan sonuç 2 ile çarpılıp, 3le bölünür.
      • Böylece alacağınız rapor parasının hesabını bulabilirsiniz.

       

      Rapor Parası Nereden Alınır?

      Rapor parası onaylanan çalışan kişiye SMS gönderilir. PTT rapor parası sorgulama için bu SMS kullanabilirsiniz. SMS geldikten sonra ise kişi PTT şubelerine gidip, parasını alabilir. PTT’ye gönderilen rapor parası ödemesi, ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde alınmazsa ödeme SGK’ya iade edilir ve emanet hesaplarına aktarılır. Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine tanımlanmış bir banka hesabınız varsa, ödemeleriniz direkt olarak banka hesabınıza da gönderilebilmektedir.

      Rapor Parası Sorgulama 

      Sorgulama işlemi için e – devlet şifrenizi kullanmanız yeterli olacaktır. E – devlet şifreniz ile rapor paranızı kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Yaklaşık olarak 15 gün içerisinde rapor parası ödemesi gerçekleştirilir. Rapor parasını sorgulamak için takip edilebilecek diğer adımlar ise;

      • Alo 170 hattı ile aranarak rapor parası sorgulanabilir.
      • E-devlet sisteminden rapor parası sorgulaması yapılabilir.
      • PTT şubesine giderek rapor parası sorgulaması yapılabilmektedir.
      • SGK’nın telefon numarasını arayarak veya kuruma giderek rapor parası sorgulanabilir.

      Rapor Parası Rapor Bittikten Kaç Gün Sonra Yatar?

      Hastalık, doğum, iş kazası gibi durumlarda, rapor alan çalışanın rapor parası, işverenin raporu SGK’ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT aracılığıyla sigortalının hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK’ya tekrar iade edilebilmektedir.

      YAZAR BİLGİSİ
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.