Tohum Hibe Desteği Alan İller Hangileri? Tohum Hibesi Nasıl Alınır?

KOSGEB kapsamında tohum hibe desteği teşviki çiftçinin ve genç girişimcilerin yüzünü güldürüyor. Bu kapsamda çok sayıda tarım uygulaması politikası ‘’tohumlar devletten üretmek çiftçiden’’ sloganı ile yeniden sürdürülebilir devlet desteği politikası olarak işlev kazanıyor. Çiftçilere %75 oranında sertifika programı dahilinde yem desteği sağlanıyor. Tohum hibe desteği alan iller hangileri? Tohum hibe desteği başvuruları başladı mı? tüm bu sorular merak ediliyor.
Girişimcilik modeli olarak son zamanların artan ölçekte üretime ayrılan bütçe planının yeniden şekillenmesi en çok tarım işçisini ve çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Üniversite mezunu çok sayıda Ziraat mühendisi genç girişimci de bu hibeden faydalanma avantajı sağlıyor. Özellikle 21 ilde faaliyete geçirilebilecek olan bu destekleme de alımlar genel olarak hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler kapsamında değerlendiriliyor. Tohum hibe desteği nasıl alınır? Tohum hibe desteği alacak 21 il hangileri? işte tüm detaylar…
Tohumlar Devletten Üretim Çiftçiden
Tohum ve hibe desteği özellikle son zamanlarda COVİD 19 salgını nedeniyle mağdur olan çiftçiye ve genç girişimcilere kredi ve hibe desteği halinde yatırım ölçekli olarak hizmet veriyor. Tohum hibe desteği ile özellikle son yıllarda KOSGEB destek plan ve programı kapsamına alınan bu uygulamalar, çiftçinin ürün ve hasat dönemine kadar büyük bir özveri ile takip ediliyor.
Çok sayıda sertifika programı bu sayede yeniden kapsam alanı içinde çiftçiyi bilgilendirmeye devam ediyor. Öncelikli hedefin tarımın desteklenmesi ve tarıma ayrılan toprak arazisinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılmak olduğunu açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal devlet politikası gereğince köylüyü ve çiftçiyi daha çok destekleyeceğe benziyor.
Tohum hibe desteği üreticiyi olduğu kadar tüketiciyi de koruma altına alıyor ve organik besin zinciri tahıl grubu ve her türlü bakliyatla adeta devlet güvencesi ile güvenerek tüketiliyor. Tohum hibe desteği devlet politikası uygulaması salgın nedeniyle boş kalan tarım arazini ve tüketim sınırını büyük ölçekte katlanarak artırarak daha çok üretim sahalarının genişlemesini sağlıyor.
Hibe desteği bu açıdan son derece önemli hale geliyor ve tohum sulama ve ürünün ortaya çıkarılmasına kadar her türlü uygulama safhası özen ve dikkatle sürdürülmeye devam ediyor. %75’i hibe %25’i çiftçi katkısı ile desteklenen bu uygulama devlet ve üretici arasındaki en büyük yardım ve destek uygulama politikası olarak faaliyet gösteriyor. 364 bin dekara 6700 ton sertifikalı tohum ekiliş programı olarak faaliyete geçirilen tohum hibe desteği aktif ve başarılı bir şekilde yasal sınırlar çerçevesinde uygulanıyor.
Tohum Hibe Desteği Alan İller Hangileri?
KOSGEB uygulama modeli olarak faaliyetlerine devam ederken tarım ve toprak mahsulleri kapsamında alınan tohum desteği hangi illerle veriliyor? Soruları ile hibe yardımı gündemin en önemli konusunu oluşturuyor. Çiftçi için oldukça avantajlı olan tohum desteği Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yeniden yapılandırılıyor. Özellikle bakliyat ve hububat tarımına öncelik verilen bu destekleme hibe yardımı; %75 oranında çiftçiye destekleme tohum yardımı olarak veriliyor.
Çiftçiden %25 oranındaki hizmet desteği de devlet ve üretici arasındaki yardımlaşmanın önemine dikkat çekiyor. Sertifika programı dahilinde çiftçilere sunulan tohum desteği daha pek çok uygulamanın da önemini bir kez daha vurgulamış oluyor. Buğday, Arpa, Ayçiçeği, Çeltik, Mercimek, Mısır ve kuru fasulye ekimi yapılacak ürünlerden olarak gösteriliyor.
Projenin bütçesi 20 milyon TL olarak belirlenmişken, üretim değeri bütçe potansiyeli ise; 220 milyon TL olacak şekilde planlanıyor. Özellikle son zamanlarda COVİD 19 salgın hastalığı ile çiftçiye destekleme bir kredi yardımı sunan devlet ve kamu kurumları bu sayede tarım alanlarının daha çok üretim safhasına katılmalarına adeta ön ayak oluyor.
21 ilde faaliyete geçirilen hibe desteği sayesinde girişimci ve üretici çok sayıda çiftçi tarım ve toprak mahsullerini yasal sınırlar çerçevesinde daha güvenlikli ve başarılı bir şekilde yürütme şansı buluyor. Tohum desteği hangi illere veriliyor? 21 il kapsamına alınan ve bu illerde ivedilikle faaliyete geçirilecek olan Tohum desteği verilecek iller ise şu şekilde sıralanıyor.:
- Adıyaman
- Afyonkarahisar
- Aksaray
- Ağrı
- Bingöl
- Erzincan
- Çanakkale
- Erzurum
- Kırıkkale
- Kars
- Kayseri
- Kırşehir
- Konya
- Muş
- Nevşehir
- Sivas
- Niğde
- Samsun
- Tokat
- Uşak
- Yozgat
Devlet tohum desteği hibe kapsamına genel olarak tarımda sınırlı kaynakları olan ve daha çok geliştirilmeyi bekleyen strateji geliştirme modeli olarak bu illerin desteklenmesini öngörüyor. Tarım alanların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması hem çiftçinin üretim kapasiteni ve kalitesini artırıyor, hem de tüketici güvenle organik ürün ve mahsulün içinde yer alma şansı elde ediyor.
Bu kapsamda tohum desteği hibe planı uygulaması dar gelirli ve gelirini topraktan ve tarım mahsullerinden kazananlar için son derece umut kaynağı olarak görülüyor. Çiftçinin yüzünü güldüren bu uygulama sayesinde tohum desteği hangi illere veriliyor? Soruları kapsamında hibe desteği illerin en büyük finansal ve sosyal politika güvencesi olarak gösteriliyor.